Dit artikel lees je in 1 minuut

Sinds 31 januari hebben we een beveiligde verbinding, dit door middel van een SSL-certificaat.

Maar wat is nu een SSL-certificaat, dat leggen we hieronder graag aan je uit.

Het slotje geeft aan dat de verbinding veilig is.

Met SSL protocol werd al in 1995 geïntroduceerd als beveiligingsprotocol voor de verbinding tussen bezoekers van een website en de server waar de website is ondergebracht door middel van zeer sterke encryptie. Het protocol is in de loop der jaren verder ontwikkeld en overgenomen door een nieuwe versie, TLS, maar in de volksmond wordt het beveiligingsprotocol nog altijd SSL genoemd.

SSL certificaten komen in vele soorten en maten. Voor internetdoeleinden zijn er drie verschillende hoofdsoorten, die te onderscheiden zijn door de manier waarop de aanvraag van het certificaat wordt gevalideerd.

Er wordt vaak gedacht dat SSL alleen nodig is wanneer een bezoeker gegevens verstuurt via de website, bijvoorbeeld bij het inloggen of bij het invullen van een formulier, maar SSL werkt twee kanten op. Een SSL-beveiligde verbinding zorgt ervoor dat men niet kan meelezen met wat er naar de website wordt verstuurd. Maar het voorkomt ook dat de informatie die verstuurd wordt naar de website, of wordt verzonden vanaf de website, aangepast kan worden voor het zijn doel bereikt. Daarom is een SSL certificaat voor elke commerciële website een echte must en wordt het erkend als hét kenmerk van een veilige website.